Ako sa vyrába sójový vosk?

Sójové sviečky sú vyhotovené zo sójového vosku. Ako sa tento rastlinný vosk vyrába, vzniká pri jeho výrobe odpad a ako je možné, že sa sviečky z neho netopia pri izbovej teplote?

Rastlinný vosk z obnoviteľných zdrojov

Sójový vosk sa vyrába zo sójových bôbov, je preto 100 % rastlinný. Proces výroby nie je zložitý. Sójové bôby sa po zbere umyjú a zbavia šupky, následne sa z nich vyrobia vločky. Bôby sóje obsahujú až 20 % oleja, preto sú ideálnou surovinou na jeho získavanie. Olej sa zo zŕn odstráni a nasleduje za hydrogenácie. Počas nej sa nenasýtené tukyv oleji, ktoré majú tekutú konzistenciu, menia vďaka naviazaniu vodíka na nasýtené a získavajú pevnú konzistenciu. Tento proces znižuje teplotu topenia oleja. Znamená to, že pri bežnej izbovej teplote si sójový voskzachová si svoj tvar.

Nevzniká zbytočný odpad

Zaujíma vás, ako sa ďalej využívajú zbytky sójových bôbov? Po extrakcii oleja v nich zostávajú proteíny a sacharidy. Zvyšky po výrobe vosku sa preto využívajú ako krmovina pre dobytok. Sója sa tak celá využije bez toho, aby vznikal zbytočný odpad.

Do sójového vosku je možné pridať ďalšie zložky

Proces hydrogenácie sójového oleja zaisťuje jeho premenu na pevnú látku s nízkou teplotou topenia. Tento 100 % prírodnývosk je ideálnou surovinou na dizajnové sviečky rôznych tvarov. Pri výrobe sviečok je do neho možné navyše pridať ďalšie zložky:

- Farbivo — farebné zafarbenie vosku dodá každej sviečke v kombinácii s jedinečným dizajnom krásny vzhľad.
- Vonné esenciálne oleje — sviečky s jemnou, prirodzenou vôňou sa vyrábajú pridaním esenciálnych olejov. Tieto prírodné oleje sa pridajú po roztopení vosku a dokonale sa v ňom rozptýlia. Sójové sviečky preto voňajú rovnomerne počas celej doby horenia.

Pomalšie horenie a vyššia hustota vosku

Sójový vosk má vyššiu hustotu ako parafín. Po zapálení sa z neho vôňa uvoľňuje rovnomerne až do dohorenia sviečky. Potešia vás tiež pomalším horením — sójové sviečky môžu pri rovnakých rozmeroch horieť až dvojnásobne dlhšie. Je to pre nižšiu teplotu horenia (len 45 – 48 °C). Tá navyše umožňuje vyrábať sviečky s jemnejším, príjemne pôsobiacim povrchom bez vzniku hrboľatých miest.